Banker kan ikke overleve i en verden med Bitcoin

Da Bitcoin først udkom i 2009, var det starten på slutningen for banker som vi kender dem. Med et penge system der tillader alle og enhver at overføre penge uden mellemled eller godkendelse, var det ikke blot et tegn på at den gamle garde ikke længere havde eksklusiv monopol på disse ydelser, men en samfundsændring på hvordan vi i fremtiden kommer til at bruge penge.

Uanset hvordan banker og central banker prøver at kopiere Bitcoin er der visse ændringer i den måde Bitcoin fungere på, som gør det umuligt at efterligne og monopolisere dens egenskaber.

Bitcoin er åbent

Med Bitcoin er der ingen mellemled som skal give eksplicit tilladelse til hverken at overføre penge, åbne konti, eller fryse midler. Bitcoin er software som blot skal downloades til en computer, og man kan derefter være igang med at sende og modtage penge. I forhold til en bank er der ingen ventetid, og det er lige så nemt at overføre penge som det er at sende emails.

Bitcoin er open source

Banker kører på systemer som er flere årtier gamle. Der sidder en hær af programmører i de fleste banker, for blot at opretholde systemer og sørge for at penge kan flyttes. Udviklingen af Bitcoin er ren open source, og alle og enhver kan på ethvert tidspunkt tilføje kode til Bitcoin protokollen. Det er umuligt for software som lever i det skjulte at være mere dynamisk eller lettere at opdatere i forhold til software som er fuldstændig åbent.

Bitcoin er hurtigt

I den vestlige verden, specielt i Danmark er det typisk at alle har en bank konto, kan overføre penge og betale for varer og ydelser. Der anslås at ca 2.5 milliarder mennesker ikke har adgang til en almindelig bank konto. Og skal man drive forretning uden for det land man befinder sig i, eller i flere forskellige lande på en gang, begynder problemer at opstå. Banker er langsomme, har grundet dårlige systemer svært ved at cleare penge hurtigt, og det tager ofte dage at lave almindelige transaktioner.

Bankernes slutspurt

Banker bliver typisk en central del af enhver virksomhed som opererer i international regi, og har ofte personale dedikeret til betalings overvågning, og formidling når det drejer sig om større kunder. Grunden er simpelthen af banker ikke stoler på hinanden, og gør international clearing til en kunst at drive elegant.

Bruger man i stedet Bitcoin, som bygger på kryptografiske funktioner ti at etablere finansielle forbindelser, er der hverken behov for at bank folk roder i systemer, laver fejl i betalinger eller på anden vis kæmper sig igennem en dag for at finde ud af hvornår betalinger clearer.

De fleste større banker er gået sammen og er ved at bygge systemer som de kalder blockchain. Et ord de har taget til sig i håbet om at de kan cleare og overføre penge i samme stil som Bitcoin. Blockchain debatten har taget en ekstrem fordrejning, og misforståelserne i hvordan Bitcoin fungere og at banker kan kopiere teknologien, men bibeholde deres monopol på finansielle ydelser, minder om et desperat håb for at redde det bekendte, fordi fremtiden ikke stemmer overens med verdensbilledet de har bygget.

Desværre for bankerne er Bitcoin ikke noget som hverken kan monopoliseres eller på anden vis kontrolles centralt, da system i sig selv bygget på et decentralt princip. Idet Bitcoin gør brug af et decentralt netværk idet folk har softwaren installeret på deres maskiner, samt at det gør brug af det vi kalder Bitcoin mining, er det et netværk som ikke kan kopieres af centrale enheder.

Billedet for neden viser hvordan nogle af de første elektriske biler blev bygget med et hestehoved af træ, og blev installeret i fronten af en bil. Det var sikker svært dengang at acceptere at en bil kunne erstatte hesten, og bevæge sig uden at have et hoved.


horseybitcoin

Etiket:
Udgivet i Blog
0 kommentarer til “Banker kan ikke overleve i en verden med Bitcoin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *