Bitcoin Mining

Bitcoin mining er en populær ordvending brugt til at forklarer at man tjener penge på at verrificere transaktioner på Bitcoin netværket. Det kaldes mining, fordi det kan derfor give indtryk af at man graver efter guld, idet man tjener Bitcoins ved at lave en kontinuerlig process ved hjælp af computerkraft.

Bitcoin mining har dog langt fra noget at gøre med at grave. Det er i stedet for, i en teknisk terminologi, en dobbelt SHA256 procedure som en CPU, GPU, FPGA eller ASIC processor gentagende gange laver for at finde en løsning. En hurtig introduktions video kan ses nedenfor, hvor vi efterfølgende går meget teknisk ind på hvordan Bitcoin mining fungerer.

Intense processor mæssige operationer

At mine en blok er “svært” idet SHA-256 hashen på en header skal være mindre eller lig med 256-bit nummeret på det nuværende mål, for at blokken kan blive accepteret af netværket. Målet bliver fastlagt ud fra den samlede mængde hash som netværket til sammen producere og bliver omregnet hver 2016 blok.

Hashen på en blok skal starte med et bestemt antal nuller og derfor er sandsynligheden for beregning af en hash, der starter med mange nuller meget lav, og derfor skal der intense procedure til at gætte det rigtige svar.

Sværhedsgraden er med til at sikrer at justeringen på blok skabelsen holdes konstant omkring 10 minutter, for at sikrer at blokke når frem til at alle i netværket. Idet vi historisk har set sværhedsgraden stige, er blok skabelsen i gennemsnit under 10 minutter.

Sværhedsgraden

Sværhedsgraden er en parameter for hvor svært det er at finde en ny blok, i forhold til det nemmeste det nogensinde kan blive at finde en blok. For hver 2016 blokke, bliver sværhedsgraden justeret i forhold til den samlede mængde hash i netværket. De tidligere 2016 blokke ville derfor blive minet på præcist to uger, hvis alle havde minet ved den nuværende sværhedsgrad. Dette gør at blokke bliver genereret hver 10 min (næsten). Efterhånden som flere SHA-256 processer kobles på netværket, vil hastigheden af ​​blok skabelsen gå op og dermed udgive blokke hurtigere end 10 min. Der kompenseres for dette ved at justere sværhedsgraden og dermed bibeholde en blok skabelse på hver 10 min, nok tid til at download en hel blok til hver klient, uanset dens indhold som bliver verificeret og stemplet ind i blokken.

Incitamentet for at lave Bitcoin mining er at hvert genereret og løst blok, generere en Bitcoin adresse, som indeholder et prædefineret antal Bitcoins, til den miner eller mining pulje som har løst blokken. Værdien per blok startede med 50BTC og dette halveres hvert 210.000 blok. Sidste halvering var omkring midt December 2012, dermed 25 Bitcoins per blok på nuværende tidspunkt.

Hardware som bliver brugt til mining

CPU mining – I starten brugte man kun CPU processorkraft til at mine. Sværhedsgraden lå på 1, og Satoshi Nakamoto var den eneste som minede. Satoshi Nakamoto minede Genesis blokken.

GPU mining – Mere intenst computerkraft kom online og ATI kort fra AMD begyndte at mine Bitcoins. Dette begyndte så småt at dø helt ud i slutningen af 2012.

FPGA mining – FPGA processorer kom online i midten af 2012, og grundet deres lave strøm forbrug og uafhængighed af andet hardware som motherboards og RAM, var det relativt hurtigt at tjene pengene til hardwaren tilbage.

ASIC mining – Sidste generation kom online i Marts 2013. En kineser fra Avalon ASIC åbnede sluserne for applikations specifikke integreret kredsløb baseret processorer, som dominere Bitcoin mining. Der er umiddelbart ikke mulighed for at lave processorer som er bedre, idet ASICs er det mest specifikke man kan producere til dobbelt SHA-256 processer. Medmindre vi ser et paradigme skift i processor udvikling, som feks. kvantum computere, er ASIC baserede processorer det mest effektive til at hashe, om det så er en SHA256, Scrypt eller en helt tredje algoritme som skal løses.

Puljet mining

Grunden den justerende sværhedsgrad ved mining, er det usandsynligt at en enkelt part har mulighed for selv at løse en blok, specielt når flere tusinder er i et våbenkapløb om at koble maskiner på Bitcoin netværket til at mine. Helt tilbage i 2010 blev mining puljer sat op, hvor man som en pulje igennem en central enhed, miner på Bitcoin netværket, og hver miners andel er splittet op til en sværhedsgrad 1, for bedre at kunne styre hvad den bestemte miners input er. Så snart en pulje løser en blok får hver miner deres respektive del, minus puljens procentandele, i forhold til den processorkraft den enkelte tilbyder. Dette justeres løbende på puljerne og i forhold til den samlede mængde af sværhedsgraden.

Vi ramte for noget tid siden 1 Petehash, læs hele artiklen her (idag er vi dog ved 12 Petahash)

2 kommentarer til “Bitcoin Mining
  1. frederik siger:

    Forklaring?

  2. Frank Hansen siger:

    Er der nogensomhelst der har regnet på hvad det koster i strøm (især her i DK) at mine en bitcoin ? Dertil skal prisen på grejet tillægges.

    Jeg vil påstå at det ikke længere er rentabelt (dog uden at have det i noget faktuelt beregning). Hvis vi havde KWh priser som andre steder på planeten ville sagen nok være anderledes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *