Top 10 grunde til at bruge Bitcoin frem for banker

Bitcoin er kommet for at blive, men bliver stadig ikke brugt i særlig stor omfang. Det kan skyldes at det enten er for komplekst for folk at sætte sig ind i hvordan det fungerer eller fordi der ikke umiddelbart er fordele i forhold til banker. Vi giver 10 gode grunde til hvorfor Bitcoin er bedre at bruge end banker, Dankortet, Visa, MasterCard og alle de andre betalingssystemer der benyttes.

1. Det er billigere
Visa og MasterCard, tager sig rigtigt godt betalt for at man benytter deres netværk. Bankerne betaler gebyrer til Visa og MasterCard hver gang en transaktion går igennem deres netværk. Det samme gør sig gældende for SWIFT netværket, som bruges hver gang man overfører til udlandet.

Med Bitcoin er der små transaktionsgebyrer som betales til Bitcoin miners, men er ikke en % af størrelsen af en overførsel. Om man overfører eller bruger DKK 10, eller DKK 1.000.000 koster en overførsel det samme.

2. Det er hurtigere
Banker stoler som udgangspunk ikke på hinanden, og gør at overførsler til udlandet, eller overførsler fra et specifikt bank system til et andet specifikt bank system kan tage flere dage. Inden for Danmarks rammer er det tilgengæld blevet hurtigere. Sender man derimod Bitcoins til en person som bor i Kina, eller Syd Amerika, tager det i gennemsnit 10 minutter før pengene kommer frem og samtidig også er verificeret.

3. Det er ens egne penge
De fleste folk tror at de ejer de penge som står på deres konto i en bank. Det er dog ikke ens egne penge, men bankens penge. I finanskrisen, da flere banker gik konkurs, gik de konkurs med “folks penge” som lå på “deres konti”.

At man har råderet over pengene er ikke det samme som at man har eksklusivt adgang til pengene uanset bankens situation. Bitcoin er tilgengæld ligesom kontanter eller guld. Har man fysisk adgang til de private nøgler, som udgør adgangen til Bitcoins i Bitcoin netværket har man eksklusiv råderet over værdien. Der er ingen tredje part som hverken kan fryse, spærre eller på anden vis blokere adgangen til ens Bitcoins.

4. Det er globalt
Bitcoins er globale og kan modtages af alle som måtte ønske at gøre dette. Det kræver blot at man har mulighed for at downloade software, og installere det på en telefon eller en computer. Det giver dermed adgang til at man kan handle varer og ydelser med alle og enhver uden at skulle blande banker og andre tredje parts institutter ind over en handel.

5. Det er risikofrit
Har man en hjemmeside hvor man sælger varer og tager imod kredit og debit kort, er de fleste forhandlere godt klar over hvor stor en rolle det såkaldte chargeback spiller. En chargeback er retten til at trække sin betaling tilbage som kunde, men er en kæmpe hovedpine for handelsdrivende online, da prisen for og papir arbejdet for chargebacks nogle gange kan koste rigtigt mange penge og tid.

Med Bitcoin er der ingen chargebacks. Alle overførsler er endelige og kan ikke trækkes tilbage. Det giver online købmænd, grossister og virksomheder en fordel i at de ved pengene er kommet og dermed ikke kan trækkes tilbage igen. Som kunde skal man naturligvis sikrer sig at betalingen er for varer eller ydelser man er sikker på man ønsker at købe.

6. Det er lettere at bruge
På trods af det teknologisk kan være besværligt at sætte sig ind i hvordan Bitcoin fungerer, er det utrolig simpelt at bruge programmerne eller hjemmesiderne som giver adgang til en virtuel tegnebog/konto. Da det som udgangspunkt ikke kræver en tredjeparts godkendelse, og valutaen i sig selv er komplet virtuelt, behøver man blot at installere et stykke software på en computer eller telefon, og man er igang.

7. Det er dynamiske penge
Som ren virtuel valuta, bliver Bitcoin tit refereret til som programmerbare penge. Det betyder at man pludselig kan sætte en masse regler op for hvordan overførsler kan forekomme. For eksempel er det muligt at låse et bestem antal Bitcoins til senere forbrug, en tvunget opsparing, som er frosset.

Det gør for eksempel at man kan låse X antal Bitcoins i flere år, for eksempel til ens barn når det fylder 18 år. Et andet eksempel er at man i en restaurant kan deles om en regning, ved at alle sender et beløb til samme Bitcoin adresse, uden at alle skal betale en unik regning med deres kort.

Der er næsten uendelige muligheder for hvad det vil sige at have programmerbare penge, og vi har stadig kun set en fraktion af mulige tjenester online.

8. Det kan ikke forfalskes
Guld er svært at forfalske, men vi har set en masse historiske eksempler på hvordan bly er blandet ind med guld. Det samme gør sig gældende for kontanter, specielt USD bliver forfalsket i stor omfang. Penge på kontoen i banken er hellere ikke sikrer da der har været en del eksempler på hacker grupper som har tømt bank konti, i selve bankens depoter (ikke kundernes nødvendigvis).

Bitcoins kan derimod ikke forfalskes grundet en masse sikkerhed i form af kryptografi, baseret på mattematiske modeller som ikke kan brydes. Man stoler derfor på mattematik i stedet for institutter og garantier udformet af mennesker.

9. Det er ikke monopoliseret
Central banker har magt til at definere pengenes værdi, samt renten på de udstede penge. Vi oplever i øjeblikket at central banker rundt omkring i verden sætter en negativ rente på indestående penge, hvilken resultere i at man skal betale for at holde penge hos en bank.

Da Bitcoin ikke oplever samme monopoliseret kontrol, er der derfor ingen til at definere eller manipulere renter. Med Bitcoin har man fuld kontrol og endelig råderet, i samme omfang som hvis man havde fysisk guld. Fordelen med Bitcoin er naturligvis at det er hurtigere og lettere at betale med end hvis man ligger inde med rå guld, som først skal verificeres og værdi fastsættes af en tredjepart.

10. Det er en privat anliggende
Det burde ikke være muligt at tredje parts institutter skal have overblik over en persons samlede formue. Penge er et privat anliggende og tilhører personen som har anskaffet sig midlerne. Idet man giver adgang til at en tredjepart får muligheden for at danne sig et overblik over de samlede midler man har til rådighed, giver man afkald på en eksklusiv adgang til de selv samme midler.

Udgivet i Blog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *